بازدید:۸۸۴۱
صد آنلاین | رهبر تحریرالشام میگوید که تحریرالشام را منحل، یک دوره سهساله برای تدوین قانون اساسی طی کرده و برای انتخابات یک سرشماری فراگیر برگزار خواهد شد
به گزارش صد آنلاین، بهرغم تسلط گروههای مسلح بر سوریه، اظهارات رهبران شورشی نشان میدهد که هیچ هماهنگی محکمی در میان جناحهایی که موفق به سرنگونی رژیم سابق شدهاند، در مورد چگونگی شکل دادن به ساختارهای حاکمیتی آینده وجود ندارد؛ چیزی که در اظهارات دیروز الجولانی به وضوع مشخص بود که گفت تدوین قانون اساسی و برگزاری انتخابات پروسه زمانبری است که شاید چهار سال به طول بینجامد و این تصویر را در اذهان تداعی کرد که مردم خسته از جنگ سوریه برای تثبیت اوضاع سیاسی باید فعلاً منتظر بمانند.
درحالی که هیئت تحریرالشام به ریاست احمد الشرع (ابومحمد الجولانی) با تشکیل دولت موقت سوریه پس از سقوط دولت بشار اسد، ادعا کرده بود که روند انتقال قدرت در مدت کوتاهی انجام خواهد شد و سفرهای دیپلماتیک مقامات عربی و غربی به دمشق نیز این امید نسبی را به وجود آورده بود، سخنان رهبران گروههای شورشی نشان میدهد که وضعیت سوریه به این زودیها به ثبات و آرامش پایدار نخواهد رسید. هرچند برگزاری انتخابات در رژیمهای قابلتغییر، نقطه شروع و امید برای رسیدن به ثبات سیاسی به شمار میرود، اما سوریه باید برای اجرای این هدف مدتهای مدیدی صبر کند و این مسئله را احمد الشرع، فرمانده کل دولت جدید سوریه، نیز به طور شفاف توضیح داد.
الجولانی روز یکشنبه در گفتگو با شبکه العربیه، گفت که برگزاری انتخابات در سوریه ممکن است چهار سال طول بکشد. الجولانی همچنین تأکید کرد: «هرگونه انتخابات مسالمتآمیز نیازمند یک سرشماری فراگیر است. سوریه اکنون در مرحله بازسازی قانون قرار دارد و تدوین قانون اساسی برای یک چارچوب پایدار سه سال طول خواهد کشید.» اظهارات الجولانی نشان میدهد که مردم سوریه که انتظار برگزاری انتخابات زودهنگام برای تشکیل حکومت جدید را دارند باید سالها منتظر بمانند و به نوعی در بلاتکلیفی سیاسی زندگی خود را سر کنند. به نظر میرسد رهبران تحریرالشام که امیدی به پیروزی در انتخابات دموکراتیک ندارند، با به تعویق انداختن تشکیل حکومت جدید سعی دارند به همین منوال قدرت را در دستان خود داشته باشند تا بتوانند طی چند سال پایههای حکمرانی خود را محکم کنند.
الجولانی در ادامه سخنان خود درباره چینش افراد در دولت موقت نیز گفت: «اینکه گفته میشود تنها از یک طیف افراد منصوب شدهاند، درست است، چون این مرحله نیازمند انسجام است. نوع انتصابات کنونی برای این مرحله ضرورت داشت و به معنای کنار گذاشتن افراد دیگر نبود.» این درحالی است که منابع سوری روز یکشنبه اعلام کردند که الجولانی و عناصر تحت امر او در حال پیاده کردن سیاست خالی کردن نهادهای دولتی از هرگونه مسئول علوی هستند. آنها بیان کردند که دستکم ۳۴ مسئول علوی در وزارتخانههای مختلف طی تنها یک هفته آن هم در مناطق علوینشین کنار گذاشته شدهاند. با اینکه جامعه بینالمللی از وضعیت آینده سوریه تحت لوای گروههای مسلح و تأثیرات منفی آن بر منطقه نگران است، اما الجولانی مدعی شد که آزادسازی سوریه ثبات منطقه و خلیج فارس را برای ۵۰ سال تضمین میکند.
این اظهارات الجولانی درحالی است که هنوز سه هفته از قدرتگیری مخالفان مسلح نمیگذرد که کشورهای منطقه به ویژه عراق از وضعیت بیثبات سوریه ابراز نگرانی کردهاند. حتی شیوخ عرب خلیج فارس هم به دلیل نگرانیهای امنیتی فوراً خود را به دمشق رساندند تا از بار تهدیدات علیه منافع ملی خود از سوی گروههای ایدئولوژیک سوریه بکاهند.
الجولانی با بیان اینکه «سوریه منبع ناراحتی برای کسی نخواهد بود»، مدعی شد: «هیچ نگرانی در داخل سوریه وجود ندارد. تمامی مرتکبان جنایت به مجازات خود خواهند رسید. ما سوریها را به نقطه اول بازنمیگردانیم. ما این مرحله را با ذهنیت یک دولت مدیریت خواهیم کرد.» این در حالی است که در یک هفته اخیر عناصر وابسته به تحریرالشام با حمله به اقلیتهای مذهبی از جمله علویان و مسیحیان، دهها نفر را کشته و عدهای را دستگیر کردهاند و این خشونتها را با اتهام ناامنسازی کشور از سوی بقایای رژیم سابق و وفاداران به دولت اسد توجیه میکنند.
از مطالعه تحولات در حال وقوع در سوریه، اینگونه برمیآید که هیچ هماهنگی محکمی در میان جناحهایی که موفق به سرنگونی رژیم سابق شدهاند، در مورد چگونگی شکل دادن به آینده وجود ندارد و همین اختلافنظرها عدم اطمینان از وضعیت را در مورد چگونگی آغاز یک روند سیاسی فراگیر در این کشور افزایش میدهد.
لفاظی علیه ایران
با اینکه مقامات ایران هیچگونه مواضع مداخلهجویانه درباره تحولات داخلی سوریه نگرفتهاند و از حفظ حقوق مردم و تمامیت ارضی سوریه دفاع میکنند، رهبران تحریرالشام به اتهامزنی علیه تهران ادامه میدهند. الجولانی در این باره به العربیه گفت: «امیدوارم ایران در مداخلات خود در منطقه تجدیدنظر کند. انتظار داشتیم اظهارات مثبتی از ایران بشنویم. ایران باید با مردم سوریه همسو میشد. ما وارد تهران نشدیم، وارد شهرهای خودمان شدیم.» الجولانی مدعی شد: «ما به دنبال روابطی متعادل با همه هستیم. به عنوان یک کشور و به رغم زخمهایی که وجود داشت، با مقرهای ایرانی تعامل کردیم. انتظار اظهارات مثبت از سوی ایران را داشتیم. ایران میبایست در کنار ملت سوریه میایستاد.» پیشتر نیز وزیر خارجه موقت سوریه اظهاراتی را علیه ایران ابراز کرده و خواستار عدم مداخله جمهوری اسلامی در امور داخلی این کشور شده بود. حتی برخی از رهبران تحریرالشام دنبال پروندهسازی علیه ایران برای گرفتن غرامت در مجامع قضایی بینالمللی هستند. از سوی دیگر، الجولانی درباره اینکه روند همکاری با گروههای کرد چگونه خواهد بود، گفت: «در حال مذاکره با قسد (شبهنظامیان کرد سوریه) برای حل بحران شمال شرق هستیم. سوریه به هیچ عنوان نباید تجزیه و فدرالی شود. اجازه نخواهیم داد سوریه بستری برای انجام حملات پ. ک. ک باشد. کردها بخشی جداییناپذیر از اقشار سوریه هستند. وزارت دفاع سوریه نیروهای کرد را در خود جذب خواهد کرد.» در این رابطه نیز باید گفت که تحریرالشام به عنوان پیادهنظام ترکیه در سه هفته گذشته حملاتی را به مناطق تحت کنترل کردها انجام داده است و از آنجا که رهبران آنکارا به چیزی جز نابودی کردها در شمال سوریه راضی نمیشوند، لذا ادغام گروههای مسلح کرد در بدنه ارتش جدید دور از انتظار است.
بازگشت جوخههای ترور
با اینکه الجولانی ظاهراً از برقراری امنیت و دفاع از جان مردم سخن میگوید، جوخههای وابسته به تحریرالشام، دنبال حذف مخالفان هستند. به گزارش شبکه المیادین، مرکز موسوم به حقوق بشر سوریه که دفتر آن در شهر لندن قرار دارد، در گزارشی شنبه شب اعلام کرد: از شب جمعه تا امروز، ۱۴ شهروند در مناطق بانیاس، جبله و حومه غربی حماه ترور شدهاند. این مرکز حقوق بشری افزود: این حوادث ضرورت کنترل سلاح و محدود کردن آن به نیروهای دولتی را برجسته میکند، چرا که بدون نظارت بر سلاحها، زندگی شهروندان سوری در خطر قرار خواهد گرفت. دیده بان حقوق بشر سوریه اضافه کرد: بازرسی باید تنها با مجوز رسمی از فرماندهی نظامی انجام شود تا از وقوع حوادثی همچون ربایش و قتل شهروندان توسط گروههای مسلح جلوگیری شود. این نهاد در بیانیهای گفت: «اوضاع در سوریه به سمت هرج و مرج پیش میرود و اگر شرایط بدین منوال ادامه یابد فاجعه رخ خواهد داد». این ترورها پس از آن انجام میشود که اداره امنیت عمومی سوریه گفته بود که وفاداران به دولت سابق باید تا روز شنبه سلاحهای خود را تحویل دهند، در غیر این صورت آنها به عنوان قانونشکن تلقی خواهند شد. از زمان ورود مخالفان به دمشق، غارت اموال عمومی و دولتی و قتل غیرنظامیان، به یک رویه از سوی گروههای شورشی تبدیل شده است و به نظر میرسد که این افراد هرگونه رفتاری را بخواهند انجام میدهند.
منبع : جوان آنلاین