به گزارش صد آنلاین، ولادیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، مذاکرات خود با دونالد ترامپ، نامزد انتخابات ریاستجمهوری آمریکا را مفید و سازنده ارزیابی کرد. او شب گذشته، جمعه، در کانال تلگرام خود توضیح داد که در این نشست، ترامپ را در جریان محتوای چیزی که او آن را "طرح پیروزی" مینامد، قرار داده است. همچنین، طرفین بهطور مفصل درباره وضعیت کنونی در اوکراین و پیامدهای درگیری میان مسکو و کییف گفتوگو کردند.
شبکه تلویزیونی CNN گزارش داد که زلنسکی در جریان این دیدار از ترامپ دعوت کرده تا به اوکراین سفر کند. زلنسکی گفت: «شما باید نزد ما (در اوکراین) بیایید.» ترامپ با این پیشنهاد موافقت کرد و اوکراین را کشوری زیبا توصیف کرد.
علاوه بر این، رئیسجمهور اوکراین تلاش کرد تا دونالد ترامپ را متقاعد کند که او مخالف جمهوریخواهان نیست. پیش از این، زلنسکی با کامیلا هریس، نامزد حزب دموکرات دیدار کرده بود، که پس از آن، جنجالی درباره دخالت اوکراین در انتخابات آمریکا به وجود آمد. زلنسکی در این دیدار گفت: «من تصمیم گرفتم با هر دو نامزد ملاقات کنم و به هر دو طرف احترام میگذارم.»
او تأکید کرد که برای معرفی "طرح پیروزی" خود با هر دو نامزد دیدار کرده، زیرا مشخص نیست که چه کسی در انتخابات پیروز خواهد شد و باید از هماکنون اقدامات لازم برای اجرای این طرح انجام شود.
همچنین گزارش شده که پیش از این دیدار، نامزد جمهوریخواهان برای پست ریاستجمهوری آمریکا یادآور شد که روابط خوبی با زلنسکی و همچنین با ولادیمیر پوتین دارد. ترامپ بار دیگر مدعی شد که اگر در انتخابات نوامبر پیروز شود، بحران اوکراین به سرعت حل خواهد شد. به گفته او، برای حل بحران اوکراین با هر دو طرف درگیر تعامل خواهد کرد و آماده است با نمایندگان حزب دموکرات در چارچوب کار برای پایان دادن به این درگیری همکاری کند. وی ابراز امیدواری کرد تا پیش از مراسم تحلیف خود، در صورتی که در انتخابات نوامبر پیروز شود، راهحلی مناسب برای همه طرفین جهت حل و فصل بحران اوکراین پیدا کند.
در ادامه میتوانید تحولات مربوط به نهصد و چهل و هشتمین روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، بامداد امروز، شنبه در نیویورک با همتای برزیلی خود، مائورو ویرا، دیدار و گفتوگو کرد.
وزارت خارجه روسیه در بیانیهای اعلام کرد که در این دیدار، طرفین نظرات خود را درباره وضعیت فعلی بینالمللی، از جمله راهکارهای حل بحران اوکراین، تبادل کردند. همچنین به همکاری در چارچوب سازمانهای چندجانبه، بهویژه سازمان ملل متحد، بریکس و گروه بیست که ریاست آنها به ترتیب بر عهده روسیه و برزیل است، پرداخته شد.
علاوه بر این، لاوروف و ویرا به بحث درباره مسائل مهم روابط دوجانبه بین روسیه و برزیل و همچنین برنامه تماسها در سطوح مختلف پرداختند.
آندژی دودا، رئیسجمهور لهستان، این واقعیت را تایید کرد که بسیاری از کشورهای جهان خواهان پایان بحران اوکراین هستند تا روابط اقتصادی خود را با روسیه ازسرگیرند. او شب گذشته در مصاحبهای تلویزیونی گفت: «جهان خوشحال خواهد بود که همه چیز به حالت عادی بازگردد و ما بتوانیم دوباره به روابط تجاری با روسیه بپردازیم.»
با این حال، دودا افزود که مواضع ورشو این است که مسکو باید در این بحران شکست بخورد. او ادامه داد که در صورت عدم وقوع این شکست، روسیه ممکن است به کشورهای دیگر نیز حمله کند.
پیش از این، پیتر سییارتو، وزیر امور خارجه مجارستان، نیز تأکید کرده بود که شرق و غرب باید گفتوگوهای متمدنانه را از سر بگیرند تا بحران اوکراین را حل و از توسعه این درگیری جلوگیری کنند. وی افزود که برای حل این بحران، تمامی طرفهای درگیر باید آتشبس را برقرار کرده و مذاکرات را آغاز کنند.
همچنین، امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه، پیشتر به این نکته اشاره کرده بود که اروپا در آینده باید روابط خود با روسیه را بازنگری کند. او افزود که کشورهای اروپا و جهان باید تمرکز خود را بر ساختن یک نظم جدید جهانی بگذارند.
آلیسیا بارسنا، وزیر امور خارجه مکزیک، شب گذشته، جمعه، در یک کنفرانس مطبوعاتی در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک اعلام کرد که این کشور با تخصیص میلیونها دلار برای ارسال تسلیحات به اوکراین مخالف است. او گفت: «میلیونها دلار برای ارسال تسلیحات به اوکراین اختصاص داده شده است و ما همگی در معرض خطر هستیم.»
بارسنا همچنین اشاره کرد که مکزیک با این نظر که راهحل صلحآمیز برای حل بحران اوکراین وجود ندارد، موافق نیست. او تأکید کرد که در منطقه درگیری اوکراین، تأسیسات هستهای قرار دارند و نیروگاه هستهای زاپروژیا یکی از بزرگترین نیروگاههای جهان است. وی افزود: «جهان باید درک کند که هرچه سریعتر این بحران حل شود، ما از وقوع یک حادثه هستهای نجات پیدا خواهیم کرد.»
علاوه بر این، بارسنا اعلام کرد که مکزیک از راهحل صلحآمیز برای بحران اوکراین حمایت میکند و بر آمادگی کشورش برای شرکت در ایجاد یک پلتفرم صلحآمیز با همکاری برزیل و چین تأکید کرد. او یادآور شد: «ما در پیشنهاداتی که توسط کشورهای جنوب جهانی مطرح شده است، شرکت میکنیم و به همین دلیل در این نشست که توسط برزیل و چین فراخوانده شده، شرکت خواهیم کرد. گوش خواهیم داد که آنها چه چیزی میخواهند بگویند.»
ویکتور اوربان، نخستوزیر مجارستان، روند تسریع شده پیوستن اوکراین و مولداوی به اتحادیه اروپا را ناعادلانه دانست.
وی در این باره گفت: «ما خوشحال نیستیم که به اوکراین و مولداوی فرصت پیوستن سریع به اتحادیه اروپا تنها به دلایل ژئوپلیتیکی داده شده است، در حالی که روند ارزیابی بر اساس تطابق با معیارها به حاشیه رانده شده است. کشورهای بالکان غربی تلاش کردهاند تا به اتحادیه اروپا بپیوندند، اما اکنون به انتهای صف منتقل شدهاند. این ناعادلانه است و با اصول ارزشی اروپایی سازگار نیست.»
اوربان افزود که پیوستن کشورهای جدید به اتحادیه اروپا فرصت بزرگی برای کشورهای عضو این اتحادیه، از جمله مجارستان، به همراه دارد. وی ادامه داد: «ثبات و یکپارچگی منطقه بالکان غربی در فضای اروپا به نفع نه تنها مجارستان، بلکه کل اتحادیه اروپا است.»
روزنامه "پولیتیکو" به نقل از منابع خبری آگاه خود گزارش داد که جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده و مشاورانش در مورد درست بودن تصمیم ولادیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، برای حمله به منطقه کورسک روسیه تردید دارند.
همچنین گزارش شده که پس از این تحولات، در میان اعضای دولت آمریکا نگرانیهایی ایجاد شده که با ورود نیروهای مسلح اوکراین به خاک روسیه، درگیری به سمت طولانیتر و گسترش یافتن جنگ کشیده شود.
منابع خبری همچنین به این روزنامه اعلام کردند که بایدن نسبت به "طرح پیروزی" زلنسکی که او در جریان سفرش به واشنگتن ارائه کرده، با تردید برخورد کرده است.
شبکه تلویزیونی C-SPAN فاش کرد که جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، در تاریخ ۲۶ سپتامبر با ولادیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، دیدار کرده است. طبق این گزارش، بایدن در این دیدار بسته جدیدی از کمکهای نظامی به اوکراین به ارزش ۲.۴ میلیارد دلار را اعلام کرد.
علاوه بر این، رئیسجمهور آمریکا وعده داد که ۵.۵ میلیارد دلار دیگر که پیشتر توسط کنگره ایالات متحده تصویب شده بود، به اوکراین منتقل شود. بایدن در این دیدار گفت: «ایالات متحده به حمایت از اوکراین در بلندمدت ادامه خواهد داد، که شامل عضویت این کشور در اتحادیه اروپا و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو)، مبارزه با فساد و تضمین تواناییهای کافی برای دفاع در برابر تجاوزات آینده روسیه خواهد بود.»
زلنسکی نیز از بایدن برای حمایت هر دو حزب دموکرات و جمهوری خواه از اوکراین قدردانی کرد.
پیش از این، جان کربی، هماهنگکننده ارتباطات استراتژیک در شورای امنیت ملی کاخ سفید،گفته بود که جو بایدن، و ولادیمیر زلنسکی قرار است در تاریخ ۱۲ اکتبر در آلمان دیدار کنند تا جزئیات «طرح پیروزی» را بررسی کنند. به گفته وی، دو رئیسجمهور برنامهریزی کردهاند تا در آلمان با یکدیگر دیدار کرده و بررسی کنند که چگونه میتوانند به رئیسجمهور زلنسکی برای دستیابی به صلح عادلانه و پایدار کمک کنند.»
داگلاس مکگرگور، مشاور سابق پنتاگون، در مصاحبهای اعلام کرد که ایالات متحده مسئول نابودی کشور اوکراین است، نه روسیه. او گفت: «اوکراین بهخاطر مداخله ما در این مناقشه به ویرانی کشیده شده است، نه بهخاطر روسیه.»
مکگرگور معتقد است که جو بایدن، رئیسجمهور فعلی آمریکا، مدتهاست که کنترلی بر اوضاع ندارد. او گفت: «پشت بایدن شخصیتهای قدرتمندی ایستادهاند که اراده آنها بر تضعیف و تخریب روسیه به هر قیمت قرار دارد.» وی ادعای تهدیدات از جانب روسیه را بیمعنی و بیاساس دانست.
مکگرگور همچنین یادآور شد که درگیری اوکراین از قبل شکست خورده و باید هرچه زودتر ثبات به اوضاع بازگردانده شود. او اشاره کرد: «اکنون حداقل ۶۰۰ هزار سرباز اوکراینی کشته شدهاند. شاید بیشتر و این تقصیر ماست. ما این کار را کردیم.» مشاور سابق پنتاگون خواستار توقف فوری این درگیری شد و تأکید کرد: «بدون تأمین مالی بیپایان از سوی ایالات متحده، این درگیری حتی یک ماه هم دوام نخواهد داشت.»
چز فریمن، سفیر سابق آمریکا در عربستان سعودی و پژوهشگر موسسه سیاستهای بینالمللی و عمومی واتسون در دانشگاه براون، ابراز عقیده کرد که ایالات متحده در حال حاضر اهداف مشخصی در بحران اوکراین ندارد و این درگیری برای واشنگتن به یک «جنگ بیپایان» تبدیل شده است.
او در مصاحبهای گفت: «این موضوع برای خود ایالات متحده به یک مثال کلاسیک از "جنگ بیپایان" تبدیل شده است، بدون آنکه اهداف روشن و راهبردی برای پایان دادن به آن وجود داشته باشد.»
به گفته این دیپلمات سابق، ایالات متحده و ناتو بارها بر ضرورت منزوی ساختن روسیه تأکید کردهاند، اما اقدامات مشخصی برای این هدف پیشنهاد نمیدهند. همچنین، او افزود که رهبری آمریکا تمایلی به استفاده از راهکارهای دیپلماتیک برای حل و فصل بحران اوکراین ندارد و به جای آن بیشتر به ابزارهای نظامی روی آورده است.
الکساندر لوکاشنکو، رئیسجمهور بلاروس معتقد است که ولادیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، علیرغم تلاشهای مسکو، تمایلی به توافق برای پایان دادن به درگیری در کشورش ندارد. لوکاشنکو در مصاحبهای گفت که بلاروس در تلاش است تا روند صلح میان روسیه و اوکراین را تسهیل کند.
او افزود: «ما با اوکراینیها از طریق کانالهای خاصی در تماس هستیم. روابط ما با روسیه را هم که میبینید.» البته به گفته لوکاشنکو، زلنسکی به دلیل فشارهای کشورهای غربی که اوکراین را به ادامه جنگ تشویق میکنند، مایل به مذاکره برای توقف درگیری نیست.
سرگئی مارچینکو، وزیر دارایی اوکراین، روز جمعه اعتراف کرد که منابع مالی دولت تقریباً به پایان رسیده و برای جبران کسری بودجه، لازم است که مالیاتها افزایش یابد. او در یک برنامه تلویزیونی گفت: «افزایش مالیاتها در اوکراین یک اقدام ضروری است. این تصمیم بر تجارت تأثیر خواهد گذاشت، اما گزینههای دیگر تقریباً به پایان رسیدهاند.»
مارچینکو همچنین اشاره کرد که از ابتدای درگیری نظامی، اوکراین به شدت به وامهای داخلی متکی بوده است، اما اکنون کشور به مرحلهای رسیده که این وامها دیگر هزینههای جدیدی ایجاد نمیکنند. او افزود که اوکراین در سه ماهه اول سال جاری تنها ۱۰ درصد از کمکهای خارجی مورد نیاز خود را دریافت کرده است. و در سال جاری قرار است ۴۱.۳ میلیارد دلار از شرکای بینالمللی جذب شود و برای سال آینده این رقم به ۳۸.۴ میلیارد دلار کاهش خواهد یافت، اما او هشدار داد که پرداختها ممکن است ناپایدار باشند.
برخی کارشناسان پیشتر هشدار داده بودند که اقتصاد اوکراین در حال فروپاشی است و در این راستا، مقامات کییف برنامههایی برای افزایش وامهای داخلی، افزایش مالیات بر سود بانکها و گسترش پایه مالیات جنگی دارند.
منبع: تسنیم